De Oosterkerk

Dat Frans Mencke voor de Oosterkerk heeft gekozen als locatie is geen toeval. Dit rijksmonument is van oudsher een kerk van schippers en vissers. Zij kwamen hier voordat zij aan nieuwe avonturen begonnen.

De Westfriese boeren, vissers en schippers, waren de eerste bewoners van Hoorn en de Oosterkerk gaat terug tot deze tijd. Met ruim 500 jaar is het de op een na oudste kerk van Hoorn met een rijke historie. Ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire bezochten in 1615 de Oosterkerk, voordat zij met hun expeditie Kaap Hoorn ontdekten.

Zij vroegen er net als andere zeevarenden om een behouden reis. De Oosterkerkerk is een tastbare herinnering aan een periode waarin Hoorn zich ontwikkelde tot een stad die zich op de wereldkaart zette.

Zicht op roemrucht verleden

Wie de Oosterkerk instapt, gaat figuurlijk terug in de tijd. Zo herinnert het Bossuraam uit 1619 bijvoorbeeld aan de Slag op de Zuiderzee in 1573. Het monumentale orgel met zijn prachtige klank dateert uit 1764. Zowel binnen als buiten zijn veel historische details behouden gebleven. Kijk bijvoorbeeld eens naar het schip als windvaan of het wapenschild boven het voorportaal. Laat u bij uw bezoek verrassen door de verhalen die dit monument u vertellen.