Het is bijna voorbij, het jaar 2020. Een jaar waarvan nu al wordt gezegd dat het gaat worden bijgeschreven in de geschiedenis. Wat mij betreft volledig terecht want wat was het - en is het nog steeds - een heftige tijd. COVID In januari hoorden we van een nieuw virus in China, COVID 19 en ach, niemand maakte zich er nog druk over. Niet in Europa, niet in Nederland en niet in Hoorn. Maar het kwam dichterbij, ook in mijn gezin en familie. Ineens zaten wij met vijf personen thuis te vechten om de juiste WiFi-snelheid voor videobellen en een werkplek zonder te veel gestoord te worden. 3 Netflix series en 2 Teams vergaderingen tegelijkertijd was 100% garantie voor een familieruzie bij ons. Ons sociale leven stond stil en in de weekenden geen afspraken meer. Wel positief, zeker niet leuk, is dat het klussenlijstje van de familie Heemskerk kleiner is geworden; houtwerk schilderen, boeilijsten schoonmaken, lamp vervangen, etc. Mijn sport hockey was en is weer stop gezet. Bij mijn kinderen mag ik niet meer kijken als ze sporten. Het is er niet leuker op geworden. Ik ben maar begonnen met heel veel wandelen, want dat is wel noodzakelijk. Want wat ik niet wist is, dat ik een snaaier thuis blijk te zijn. Ik kan niet naar beneden lopen voor een kop koffie zonder de koekjestrommel of snoeppot flink te grazen nemen. Niet één, maar steeds een handvol. Dus wandelen elke avond.

TROTS Er zijn vast ook collega’s die het onderlinge persoonlijke contact missen. Dat geldt ook voor mij, sinds ik op 1 oktober Frans Mencke heb opgevolgd. Helaas is dat één van de lastige consequenties van deze corona-ellende. Het liefst had ik jullie in de afgelopen periode al wat vaker gezien en gesproken! Wat ik wel zie, is hoe iedereen omgaat met de beperkingen. De inwoners, ondernemers en bezoekers van Hoorn mogen trots zijn op hun ambtenaren. Elke dag weer worden er gezamenlijk, vaak op afstand, prestaties geleverd om van Hoorn meer stad te maken.

HOOP Ik kijk terug op een lastige zware periode, maar ook op mooie momenten. Een gevoel van samenhorigheid, samen gaan we het overwinnen en begrip voor elkaar. Wat ik probeer vast te houden is de extra aandacht (op afstand) die ik geef aan mijn familie. Helaas blijft het voorlopig nog behelpen, maar voor zover het kan: wees vriendelijk naar iedereen, geef aandacht, koester familie en vrienden en houd je naasten vast. Het gaat goed komen daar ben ik van overtuigd. Make yourself a Merry LITTLE Christmas, focus op positief denken en hoop! Dan wordt het zeker ook een Happy New Year! Guy Heemskerk