Stap 1: doel - Waarom in gesprek?
Heb je jouw (project)team gevormd en een bijeenkomst met je team gepland? Dan kun je samen beginnen met dit stappenplan. In stap 1 bepaal je wat je wilt bereiken. Scroll naar beneden om de vragen te doorlopen. Heb je te maken met een ruimtelijk initiatief of een (ver)bouwproject? Lees dan de belangrijke informatie bij deze stap.
Vragen
Algemeen
- Wat is het doel dat je met je project of beleid wilt bereiken? Het antwoord op deze vraag geldt voor je hele project.
- In hoeverre is er ruimte voor participatie? Wat is het participatiedoel/ zijn de participatiedoelen? Bijvoorbeeld: wil je draagvlak vergroten of input ophalen bij een bepaalde groep? Wil je samen een actieplan uitwerken of uitvoeren? In de volgende stappen ga je hier concreter op in door het niveau van participatie per doelgroep en moment vast te stellen.
- Welke mijlpalen en participatiemomenten zijn er te benoemen?
- Welke programma's, projecten of beleidsontwikkelingen raken aan jouw project? Wat speelt er rondom jouw onderwerp? Welke participatietrajecten zijn er (al geweest) voor deze onderwerpen die aan jouw project raken?
College en raad
Heeft het onderwerp een maatschappelijke of politieke impact?
- Bespreek het dan eerst met de wethouder.
- Spreek af op welke momenten je voor afstemming zorgt met de wethouder over het bepalen van de participatieaanpak.
Vraag daarna de griffie advies voor de betrokkenheid van de raad. Bepaal in overleg met de wethouder en de griffie:
- Welke doelen de raad heeft.
- Welke doelen je met de raad wilt behalen. Op welke momenten je de raad betrekt.
- In welke vorm de raad actief meedenkt of meedoet in het traject.
Heeft het onderwerp geen maatschappelijke of politieke impact? Dan hoef je de raad minder intensief te betrekken bij het participatieproces.
Hulpmiddelen
Online hulpmiddelen
- Criteria voor participatie
- Bestuursagenda (met daarop de onderwerpen waar de raad in ieder geval een intensieve rol wil)
- Overzicht van projecten > waar we aan werken
Offline hulpmiddelen
- Mijlpalen: go/no go-momenten (zie je projectplan)
- Advies van de griffie
Ruimtelijke initiatieven of (ver)bouwprojecten
Wanneer jouw onderwerp over een verandering in de buitenruimte gaat, dan heb je te maken met de Omgevingswet. Hiervoor gelden afspraken over de participatie. Via de website geven we tips voor inwoners en ondernemers hierover. Maar diezelfde informatie geldt ook voor ons als gemeente. We hebben hier een voorbeeldfunctie in. Lees die informatie dus goed door.
Een ruimtelijk project
Werk je aan een ruimtelijk project? Hiervoor is een standaard werkwijze voor participatie. Natuurlijk is daarbinnen ruimte voor maatwerk. Maar het is belangrijk dat je de hoofdlijnen volgt. Bekijk de uitleg voor participatie bij projecten (pdf).
Naar de omgevingstafel
Heb je te maken met een onderwerp dat aan de grote omgevingstafel wordt behandeld? Ook hier is een standaard werkwijze voor participatie voor gemaakt. Bekijk de uitleg voor participatie bij de omgevingstafel (pdf).
Voorbeelden
Herstart programma Grote Waal
Voor de herstart van programma Grote Waal werden 2 bijeenkomsten georganiseerd om tot het beleidsdoel te komen.
- Interne bijeenkomst met het programmateam.
- Afspraken met externe partners zoals Intermaris.
Op flipovers werd benoemd welke wensen er voor de toekomst van de wijk zijn. Hieruit kwam naar voren dat meer sociale verbinding in de wijk nodig is.
Wijkkijk 2
Om de doelen te bepalen voor het tweede Wijkkijkfestival in Hoorn-Noord/Venenlaankwartier is een bijeenkomst georganiseerd met inwoners en organisaties die actief deel hebben genomen aan de eerste Wijkkijk. Met ongeveer dertig mensen hebben we gebrainstormd over wat we samen willen bereiken met de volgende Wijkkijk. Eerst in drietallen en daarna werden de opbrengsten met z’n allen besproken. Hieruit kwam onder andere naar voren dat we nog meer ontmoeting willen creëren tussen wijkbewoners met verschillende achtergronden.